Kültür & Sanat, Mekansal Proje

PROJELER

Eğitim öğretime lisans ve lisans üstü verdiğimiz değerle Mustafa Güzelgöz’ün anısını yaşatacak ve kütüphane ile ilgili bütün olanakların kullanılabileceği bir merkez yapılacaktır.
Gelecek Projeler
2024

Mustafa Güzelgöz Kütüphanesi

2015 verilerine göre Kadıköy’ün toplam nüfusu 465.954 kişidir. Nüfusun 0-20 yaş aralığı düşüldüğünde geriye kalan 379.009 kişinin 264.251 kişisi lisans, yüksek lisans, doktora mezunudur. Kadıköy’ümüz yaklaşık %70’lik mezunuyla ülkemizin eğitim seviyesi en yüksek ilçelerinden biridir. Eğitim öğretime lisans ve lisans üstü verdiğimiz değerle Mustafa Güzelgöz’ün anısını yaşatacak ve kütüphane ile ilgili bütün olanakların kullanılabileceği bir merkez yapılacaktır. Tüm vatandaşlarımızın hiçbir fark gözetmeksizin bilgiye erişim hakkı olmalıdır. Milletlerin ilerlemesini ve yükselmesini sağlayan zengin kitaplıklardır. Kütüphanemiz Kadıköylülere 24 saat hizmet verilecektir.

Kütüphanemizin Bölümleri:

Kütüphane Banko: Kütüphanenin merkezinde konumlanacak banko danışma, üyelik ve ödünç işlemlerini sağlayacaktır.

Bilgisayarlı Salon: Araştırma yapmak isteyenler için dijital kaynaklara ulaşılabilecek bir salon bulunacaktır. Telif hakları doğrultusunda çıktı alınabilecektir.

Engelsiz Kütüphane:

Görme engelli vatandaşlarımız için sesli kitapların yer aldığı bir salon, bu salona kolay erişim için bahçe girişinden salona kadar uzanan hissedilebilir yol planlanmaktadır. Katalog taraması yapılması için kabartma yazı monitörleri, kulaklıklar, kabartmalı kullanım kılavuzları ve salonda yardımcı olabilecek danışmanlar yer alacaktır. Fiziksel engelli vatandaşlarımız için ulaşım kolaylığı sağlanacaktır. Girişte rampalar, geniş otomatik kapılar, uygun kitaplık aralıkları ve eşiksiz geçişler planlanmaktadır.

Çocuk Salonu: Oldukça geniş tasarlanacak salonda çocuklara ayrılmış, zengin içerikli ve yaş gruplarına göre bölünmüş alanlar olacaktır. Salonumuz okuma atölyeleri ve etkinlikleri yapılabilecek şekilde tasarlanacak, açılır kapanır sürgülü kapı ile gerektiğinde ana salondan ayrılacaktır.

Çok Amaçlı Salon: Belli aralıklarla düzenlenecek okuma-yazma kursları, etkinlikleri, münazara günleri, yazar imza günleri ve atölye çalışmaları gibi amaçlarla kullanılmak üzere planlanmaktadır.

Projemiz bir bodrum, zemin ve iki normal kattan oluşmaktadır. Binayı dışarıdan saran ram- pa sayesinde her kata direkt erişim sağlanabilecektir. Planlanan oturum alanı 1.050 metreka- redir. Okuma alanı 390 metrekarelik alanda yaklaşık 15 metre yüksekliktedir. Normal katlar 660 metrekaredir. Rampa olan kısmın genişliği yaklaşık 3.5 metre olup aynı zamanda çalışma alanı olarak da düşünülmektedir. Bina yeşil bina kriterlerine uygun olacaktır. Çatı katına yerleştirilecek güneş panelleri ile binanın tüm elektrik ihtiyacı karşılanacaktır.